Psi k adopci

PÁREK - BRIX

mladý elegán s citlivou duší

Stav: V útulku
Evidenční číslo: 684
V útulku od: 16.07.2024 (94 dní)
 
Pohlaví: Samec
Plemeno: Kříženec ovčáka
Hmotnost: cca 30kg
Barva: černá, žíhaná
Narozen: 8/2020
Kastrace: Ano

Brix je 4letý kříženec pravděpodobně holandského ovčáka, váží cca 30kg. Je to krásný štíhlý a elegantní pes na dlouhých nohách, zpočátku trochu opatrný, ale po seznámení přátelský. Rád se pomazlí, hezky komunikuje, je velmi chytrý a učenlivý.

Brix měl od narození hned dvě smůly. Narodil se u bezdomovců, takže první týdny života mu chyběla jak pořádá výživa, tak socializace. Odtud putoval k nám do útulku, kde byl rodinou osvojený jako malé štěňátko. Jak dospíval, projevilo se několik zdravotních problémů, kterými bohužel trpí řada pejsků narozených kvůli nerozumnému množení. Má za sebou několik operací kloubů, v pravém lokti má instalované dva šrouby. Příčinou byly potíže s vývojem kloubů, díky kterým by byl, bez vysoce nadstandardní péče lékařů, odsouzen buď k utracení, nebo doživotním bolestem. Operace byly naštěstí úspěšné, nyní chodí a běhá bez potíží a na pohled ani není vidět, jak moc mu veterináři museli nožky "opravovat". 

Je to velký mazel a svým lidem je rád pořád nablízku. Pánovi dává bezmeznou lásku a stoprocentní oddanost. Hlídá vše, co se kde šustne, každé otvírání dveří, každý zvuk. Monitoruje vzdušný prostor zahrady, odhání ptáky, nebo kočky, které nejsou součástí smečky. Přestože se snaží nahánět hrůzu a v srdci je to hlídač, je to velký dobrák, který by kuřeti neublížil. Našel nemocné kotě, které pánům ohlásil. Mladou kachnu, která přeletěla přes plot, sice vzal do tlamy jako hračku, ale neskousl a na povel pustil. 

Na to, jaký je to majestátní pes, ale umí být taky pořádný strašpytel. V novém prostředí je nejistý a hledá oporu v člověku. Jeho rodina s ním aktivně cvičila a trénovala, umí základní povely i různé triky, zvládá chůzi u nohy, k noze, sedni, lehni, vstaň, ke mně, zůstaň), jídlo si bere na povel "můžeš". Na povel „hledej“ vyhledává granule v trávě, je velmi dobrý na práci s čichem. Potřebuje a vyhledává pravidelný denní režim. Nový majitel by měl mít již nějaké zkušenosti s trénováním za odměny a s důslednou, ale laskavou výchovou postavenou na odměnách a motivaci k práci. Při takovém přístupu bude Brix krásně spolupracovat a učení nových věcí bude pro něj i jeho člověka radost. Má snížený práh bolesti a proto na něj síla nebude fungovat a způsobí spíše opak. Co ale funguje, je empatie a pozitivní přístup. Za pamlsky pro vás udělá cokoliv, povel „jídlo“ je jeho nejoblíbenější.

Bohužel kamenem úrazu, který ho nakonec i stál domov, jsou ostatní psi. K nám do útulku jej rodina, kde byl od štěňátka, vrátila kvůli konfliktům s druhým velkým psem v rodině, s nímž se nechtěl dělit o pána. Nejlépe by mu tedy bylo jako psímu jedináčkovi. Miluje a lépe důvěřuje ženám, k některým zejména vousatžým mužům a kuřákům může mít zpočátku nedůvěru (patrně pozůstatek traumatu od bezdomovců).

Vzhledem k prodělaným potížím s klouby i jeho povaze, kdy má rád své lidi poblíž, se nehodí pro pobyt v boudě, měl by bydlet doma a spát v teple. Je vhodný k již větším rozumným dětem, pištění nebo divoké hry menších dětí by ho mohli rozsrušit a vést k nesprávnému vyhodnocení situace. Domácí ločky mu nevadí. Je kastrovaný. Pro jeho další život bude potřeba zajistit pravidelné léky proti bolesti kloubů - 1x za měsíc injekčně a prášek každý den s jídlem, jehů původní rodina je ochotna se na těchto nákladech i nadále podílet.

Pokud vás Brix zaujal, zavolejte nám na 736 769 601 případně vyplňte adopční dotazník: https://forms.gle/XhktirLMoEPK1g1A6

← zpět